Herenconditie

DOS herenconditie groep, een unieke combinatie van natuurlijke lichaamstraining en teamsport

Al ruim 50 jaar lang heeft DOS een 50 plus herengroep voor conditietraining die kracht, coördinatie, souplesse en conditie met het spel element van de sport combineert tot een afwisselende en plezierige manier van lichaamsbeweging en ontspanning.

Gezonde leefstijl

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat beweging en ontspanning (naast voeding, slaap en levensomgeving) de pilaren zijn van een gezonde leefstijl. Ook is het op latere leeftijd belangrijk om de spieren en gewrichten in goede conditie te houden om lang mobiel te blijven.

Beweging, ontspanning en sociale omgeving

DOS biedt de mogelijkheid om enkele van de pilaren vorm te geven door beweging, ontspanning en sociale omgeving met elkaar te combineren.

Bewegen door te sporten blijkt ook een remmende werking te hebben op de productie van het stress hormoon cortisol en zorgt zo voor vermindering van chronische stress die steeds meer voorkomt in onze moderne samenleving en vaak een bron blijkt voor diverse lichamelijke aandoeningen.

Niet alleen het sportieve element is belangrijk in de groep, maar zeker ook de gezelligheid en sociale contacten. Zo hebben we ook ons jaarlijks uitje waarbij we met de hele groep inclusief aanhang gaan eten of een andere gezamenlijke activiteit gaan doen.

Warming up, lichaamstraining, teamspel

Elk uur wordt begonnen met een warming-up waardoor de spieren op temperatuur worden gebracht om zo blessures minimaal te houden.

Daarna volgen afwisselende oefeningen voor spierkracht, spierconditie, botversterking, cardio (conditie van hart en longen), souplesse, coördinatie en balans.

Hierbij wordt voornamelijk gebruik gemaakt van het eigen lichaamsgewicht (body mass training). Dit in tegenstelling tot grote fitness apparaten, waarbij weliswaar zware gewichten gebruikt kunnen worden, maar ook slechts een geïsoleerde spiertraining geven. De training bij onze groep is gebaseerd op body mass training en is een meer functionele en natuurlijke manier van spiertraining waarbij veel meer coördinatie tussen de diverse spiergroepen komt kijken. Ook is er hierdoor minder kans op blessures door overbelasting van de spieren met zware gewichten.

Na de warming-up en oefeningen is het tijd voor het spel element zoals volleybal, voetbal, hockey en andere teamsporten.

Lange termijn

Gezondheid en fitheid is geen kwestie van even een periode sporten om je lichaam een zogenaamde gezondheids-boost te geven. Het is iets wat je opbouwt en onderhoudt op lange termijn. Ook op latere leeftijd heb je er juist profijt van. Het moet kortom onderdeel worden van je leefstijl. DOS biedt hiervoor een gestructureerde en vooral ook plezierige manier om dit lange termijn plan invulling te geven.

Belangstelling?

Kom eens kijken op de maandag avond in de minihal om te kijken of het je aanspreekt. Of kom gewoon een keertje vrijblijvend meedoen.

De groep traint elke maandag avond van 21.00 tot 22.00 in de minihal van sporthal De Schenkel.